Hoppa till innehåll
Hem » Köpguide för snabbkokare

Köpguide för snabbkokare

    Vill du spara tid genom att göra matlagning till en lek? Då behöver du en tryckkokare . Om du inte vet vad du ska leta efter innan du köper, är du på rätt plats.

    Låt oss ta en detaljerad titt på deras funktioner och vilka parametrar som bör beaktas innan du fattar ditt slutliga beslut.

    Kapacitet

    Kapacitet spelar en viktig roll vid val. Det har att göra med människorna som bor i ett hushåll , mängden mat som tillagas dagligen, men också typen av mat . Du kan hitta olika storlekar, beroende på dina behov:

    • Liten tryckkokare (4-5 liter) : Den kan tillgodose de dagliga behoven för ett par eller en individ . Den är också idealisk för att laga aptitretare, sidorätter och mindre portioner .
    • Medium tryckkokare (6-7lt) : Det är det mest populära valet för familjer på 3 personer . Lämplig för att tillaga stora portioner och främst måltider , såsom soppor, grytor eller oljor.
    • Stor tryckkokare (8lt och över) : Riktar sig till större familjer (4 personer och uppåt) med behov av större mängder mat per dag. Den är också lämplig att använda vid  familjebord eller middag med vänner .

    Material

    Rostfritt stål

    Det är ett mycket hållbart material , som inte slits ut och inte påverkas av mat, inte ens av syror. Tryckkokare av detta material har ofta en mycket solid och tung bas , som fördelar värmen jämnt för perfekt matlagning. Det är ett idealiskt val för dig som letar efter en vattenkokare av god kvalitet , som du kommer att använda och ha i flera år.

    Aluminium

    När det gäller aluminium är det ett mycket mer ekonomiskt material. Tryckkokare i aluminium är lättare och enklare att använda för alla användare. Tack vare sin smalare design värms de upp lättare och ger ännu snabbare tillagning. Passande val för dig som letar efter en lättanvänd vattenkokare till ett överkomligt pris.

    De flesta är gjorda av rostfritt stål, men du kan även hitta några tryckkokare i aluminium .

    Kompatibilitet med spisar

    Som med alla redskap, innan du köper en tryckkokare måste du se till att den är kompatibel med den typ av spis som du ska använda den i. En vattenkokare kan bara vara kompatibel med en typ av häll, men även med flera. Hoppa inte över det här steget, eftersom det kan skada både hällen och själva maten, samt att vänta på att något ska lagas, utan resultat.

    Tryckinställning

    Du kan hitta tryckkokare med endast en trycknivå . Det här är enklare redskap, med ett överkomligt pris, där du justerar trycket lika för varje typ av mat.

    Å andra sidan finns det  tryckkokare med flera tryckinställningar , som erbjuder större flexibilitet och anpassningsförmåga till varje typ av mat. Välj till exempel lågt tryck för mat som tillagas snabbt och som kommer att falla isär vid överkokt, som grönsaker, och högre tryck för mat som tar längre tid att tillaga , till exempel kött.

    Säkerhetsfunktioner

    • Övertrycksventil : Ventilen är en viktig del i tryckkokaren. Det är den som säkerställer säker frigöring av ångan som skapas inuti kärlet, under tillagning, från överdrivet tryck. Det är bra innan du sätter dig på en vattenkokare, att se till att den har en lättanvänd ventil och att kontrollera den före användning.
    • Locklås : Spislocket måste sitta ordentligt på plats innan tillagningen börjar och inte tas bort innan allt tryck har släppts. Detta uppnås med rätt tryckkokare .
    • Utlösningssystem : Om trycket byggs upp för mycket inuti grytan, ska ånga släppas ut genom flänsen på sidan av ventilen som en säkerhetsåtgärd.
    • Cool-Touch-handtag : Som med alla köksredskap, leta efter kastruller som har handtag för säker hantering.

    Användande

    I allmänhet kan du i en tryckkokare laga allt du kan i en enkel gryta, men på mycket kortare tid. Detta kan innebära halva tiden, men till och med 85 % snabbare måltider .

    I tabellen nedan kan du se vägledande tillagningstider för några grundläggande livsmedel och måltider, både i grytan och i en vattenkokare:

    Mat Tillagningstid i gryta Tillagningstid i tryckkokare
    Bönor
    (torkade, blötlagda)
    1,5-2 timmar 15-20 minuter
    (75-85 % snabbare)
    Linser 25-30 minuter 6-8 minuter
    (75-80 % snabbare)
    Råris 40-50 minuter 15-20 minuter
    (60-70 % snabbare)
    Vitt ris 18-20 minuter 3-7 minuter
    (60-80 % snabbare)
    Pasta 8-12 minuter 4-6 minuter
    (50-60 % snabbare)
    Quinoa 15-20 minuter 1-2 minuter
    (85-90 % snabbare)
    Köttgryta) 2-3 timmar 20-30 minuter (75-80 % snabbare)
    Kyckling
    (hel, ca 2 kg)
    1,5-2 timmar 25-30 minuter
    (70-75 % snabbare)
    Kycklingbröst 25-30 minuter 6-8 minuter
    (70-80 % snabbare)
    Potatis (hel, medium) 20-25 minuter 8-10 minuter
    (60-70 % snabbare)
    Morötter (skivade) 10-12 minuter 2-3 minuter
    (75-80 % snabbare)
    Sötpotatis (hel) 35-40 minuter 15-20 minuter
    (50-60 % snabbare)
    Broccoli 5-7 minuter cirka 1 minut
    (85-90 % snabbare)
    Pumpa 20-25 minuter 5-7 minuter
    (65-75 % snabbare)
    Kronärtskockor 25-45 minuter 8-12 minuter
    (70-80 % snabbare)

    Glöm inte! Genom att ta hänsyn till ovanstående individuella egenskaper och kombinera de som passar de behov och den användning du vill göra av din vattenkokare, kan du sluta med det perfekta valet för dig. Innan du bestämmer dig kan du också ta en titt på  andra användares recensioner , så att du kan se deras egen åsikt och erfarenhet, vilket kan hjälpa dig att fatta det slutliga beslutet mycket enklare.